Lymfedrainage
Lymfedrainage is een massagetechniek die wordt toegepast bij vochtophopingen in het lichaam (oedeem). De massage voelt vaak aangenaam aan voor de patiënt en zorgt voor verlichting van de klachten.
Wat is lymfedrainage?
Lymfedrainage is een behandeling van oedeem, een teveel aan vocht dat zich ophoopt op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Om de verstoorde vochtcirculatie op gang te brengen kan lymfedrainage helpen. De behandeling bestaat uit massage. Door het lymfestelsel te stimuleren wordt het vocht afgevoerd en beter over het lichaam verdeeld. De behandelaar masseert in de stroomrichting van de lymfebanen en brengt overtollig vocht naar een plek waar het lymfesysteem nog goed functioneert, zodat het vocht daarna op een natuurlijke manier wordt verwerkt. Lymfedrainage geneest niet, maar voorkomt of beperkt de effecten van oedeem.
Lymfedrainage is één element van een oedeembehandeling. Een grote rol is ook weggelegd voor voorlichting, oefentherapie en hulpmiddelen als steunkousen, tape en drukverbanden.
Massage en lymfedrainage
Lymfedrainage is een massagevorm. Met heel zachte ronddraaiende bewegingen stimuleert de therapeut de afvoer van vocht, en daarmee vaak ook van gifstoffen. Een geduldwerkje voor de masseur. Voor de persoon die de massage ondergaat voelt het daarentegen meestal aan als een prettige massage. De vochtafvoer door de lymfedrainage vermindert de druk op de huid en/of organen. Daardoor nemen pijnklachten af.
Contra-indicaties lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is zeer onverstandig in de volgende gevallen:
- acute ontsteking
- acute trombose
- aanwezigheid van tumoren
- sinus caroticus syndroom
- huidontstekingen door radiotherapie
- te snel werkende schildklier – ziekte van Basedow
Dit filmpje van wellnessresort De Veluwse Bron geeft een indruk van wat lymfedrainage inhoudt.
Wanneer lymfedrainage?
Bij oedeem is lymfedrainage een veel toegepaste behandeling. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Het kent meerdere oorzaken, maar komt vaak door het slecht functioneren of ontbreken van de lymfeklieren. Die kunnen bijvoorbeeld beschadigd of verwijderd zijn bij een operatie. Zo ontstaat een lymfeoedeem van de arm vaak na het weghalen van lymfeklieren in de oksels bij een borstkankeroperatie.
Lymfeklieren zijn belangrijk voor een goede vochtcirculatie in ons lichaam en voor ons afweersysteem. De lymfe neemt stoffen op die in weefsels niet thuishoren zoals een te veel aan eiwitten, water of bacteriën. Het aparte lymfevatenstelsel zorgt ervoor dat al het overtollige wordt afgevoerd en stimuleert tegelijkertijd ons immuunsysteem.
Lymfedrainage om af te vallen
Ook schoonheid kan een reden zijn om lymfedrainage toe te passen. Om af te vallen moet immers vet en vocht in het lichaam afnemen. Overigens zijn veranderingen in eet- en leefpatroon nog belangrijker om het verder ophopen van vocht te voorkomen.