Chiropraxie
Een behandelaar die onder luid gekraak de nek van een cliënt buigt en draait. Dat is het eerste waaraan veel mensen denken als ze ‘chiropraxie’ horen. De behandeling van chiropractoren omvat echter meer en u kunt bij hen terecht voor meer dan rug- en nekklachten alleen.
Wat is chiropraxie?
Chiropraxie is een Amerikaanse behandelmethode waarin het zenuwstelsel centraal staat. Omdat volgens chiropractoren het zenuwstelsel alle functies van het lichaam mogelijk maakt, moet de oplossing voor veel fysieke klachten ook daar gezocht worden. Chiropraxie is een holistische methode. Dat betekent dat het de hele mens bekijkt en niet alleen een specifieke klacht.
Een chiropractische behandeling bestaat uit elementen als massage, bewegen van gewrichten, oefeningen om de spieren te versterken, rechtzetten van nek- en rugwervels en advies over de gezondheid. Het advies kan bijvoorbeeld gaan over eetgewoonten of over hoe iemand in zijn vel zit. Een behandeling bestaat dus uit meer dan het ‘kraken’ waarom de chiropraxie bekendstaat.
In dit filmpje corrigeert een Amerikaanse chiropractor de nek van een vrouw. Dit kraakt wel degelijk en wat hij aan het einde zegt is belangrijk: Don’t try this at home.
Chiropraxie is wereldwijd de meest toegepaste vorm van manuele therapie. Van oorsprong vermeden chiropractoren het gebruik van medicijnen en operaties maar tegenwoordig staan ze ook open voor de ingrepen in de reguliere geneeskunde. Hun werk moet als een aanvulling op de reguliere, medische behandeling worden gezien, niet als een vervanging.
Wanneer chiropraxie?
Vooral met klachten aan nek, rug en schouders komen mensen bij een chiropractor terecht. Chiropractoren verwachten echter dat u bij heel uiteenlopende klachten aan het bewegingsapparaat baat hebt bij een behandeling. Problemen met het zenuwstelsel zijn immers ook elders in het lichaam merkbaar. Op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), de beroepsorganisatie voor chiropactoren in Nederland, worden de volgende klachten genoemd:
- artrose
- duizeligheid
- hernia
- lusteloosheid
- migraine
- nekpijn
- rugpijn
- schouderpijn
- spanningshoofdpijn
- sportblessures
- vermoeidheid
- whiplash
Heeft u een huilbaby of heeft uw kind problemen met bedplassen? Ook daarmee kunt u bij een chiropractor terecht.
Contra-indicaties chiropraxie
Voor mensen met reumatoïde artritis en onstabiele gewrichten geeft chiropraxie meer risico’s op (blijvende) schade. Met name in het verschuiven van de wervels schuilt wat gevaar. Zij kunnen de behandeling beter vermijden. Ook mensen met osteoporose moeten voorzichtig zijn vanwege de kwetsbaarheid van hun botten. Voorzichtige handelingen zijn wel mogelijk.
Een goede chiropractor doet een grondige intake om eventuele contra-indicaties boven water te krijgen.
Effectiviteit chiropraxie
Er wordt veel onderzoek gedaan naar chiropraxie, of onderdelen ervan, zoals het bewerken van de ruggengraat. De resultaten van de onderzoeken zijn verre van eenduidig. Doordat veel onderzoeken bovendien niet helemaal goed in elkaar zitten blijven de uitkomsten omstreden.
Wat geldt voor de voordelen van chiropraxie, gaat ook op voor de nadelen. Sommige onderzoeken suggereren dat chiropraxie negatieve effecten kan hebben (soms zo ernstig als een beroerte) maar dit is niet bewezen. De behandeling van een vaardige chiropractor wordt doorgaans gezien als veilig.
Wel kunt u, met name bij de stevigere behandelingen, tijdelijke stijfheid en pijn als bijwerking hebben.
Vergoeding chiropraxie
Met een basisverzekering wordt chiropraxie niet vergoed maar u kunt zich aanvullend verzekeren om (een deel van) de behandeling wel betaald te krijgen. Op de website Chiropractievevergoeding.nl ziet u per zorgverzekeraar en type verzekering precies wat u krijgt.
Verder lezen over chiropraxie
Wilt u meer weten over chiropraxie, of wilt u een goede chiropractor vinden? Neem dan een kijkje op de websites van deze organisaties:
- de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is de beroepsvereniging voor chiropractoren in Nederland
- Stichting Chiropractie Nederland (SCN) is een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsbevordering en -bewaking van chiropraxie in Nederland.
- de Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde in 2005 een rapport met richtlijnen voor de basistraining voor en veiligheid bij het beoefenen van chiropraxie.