Fysiotherapie
Pijn of moeite met bewegen? Dan komt u waarschijnlijk terecht bij een fysiotherapeut. Fysiotherapie is een paramedische specialisatie waarin massage een veel toepaste behandelmethode is.
Wanneer fysiotherapie?
Defysiotherapeut.com, een website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, staat uitgebreid stil bij de volgende aandoeningen en hoe fysiotherapie u erbij kan helpen.
- Artrose
- Astma bij kinderen
- Beroerte
- COPD
- Etalagebenen
- Incontinentie
- Hernia
- Osteoporose
- Parkinson
- Reuma
- Rugklachten
- Verstuikte enkel
- Whiplash
U kunt uw klachten ook controleren op Hierhebikpijn.nl. Deze website is een initiatief van fysiotherapeuten. Let op: de uitslag van de test is geen vervanging voor een bezoek aan een huisarts of fysiotherapeut.
Wat is fysiotherapie?
Een fysiotherapeut is dé deskundige als het aankomt op houding en beweging. Hij werkt aanvullend op een (huis)arts. Fysiotherapie past men toe om bewegingsbeperkingen of pijn aan het bewegingsapparaat te verhelpen. De fysiotherapeut zet vaak oefentherapie in om dit te bereiken, maar gebruikt ook verschillende vormen van massage.
De fysiotherapie kent meerdere specialismen. Zo zorgt een arbeidsfysiotherapeut bijvoorbeeld dat iemand op verantwoorde manier zijn werk kan beoefenen, terwijl een geriatriefysiotherapeut zich gericht bezighoudt met (kwetsbare) ouderen.
Massage in de fysiotherapie
Massage is een middel van de fysiotherapeut om het lichaam te behandelen. Met de handen of een hulpmiddel oefent hij druk uit op zachte weefsels, zoals de huid, spieren, pezen met bindweefsel, gewrichtsbanden en sommige organen. Met strijkende bewegingen of door trilling beïnvloedt de fysiotherapeut wat er in die weefsels gebeurt.
Met massage kan de fysiotherapeut, maar ook een goed opgeleide masseur, onder meer het volgende bereiken:
- verbeterde doorbloeding
- ontspanning van spieren
- verhelpen van verkrampingen
- vocht en afvalstoffen afvoeren
- blokkades en knopen laten verdwijnen
Enkele technieken die de fysiotherapeut gebruikt zijn effleurage (voorzichtig strijken en zoeken naar oneffenheden in het weefsel), petrissage of kneden, drukpuntmassage en lymfedrainage.
Onderzoek naar fysiotherapie
Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie financiert onderzoek naar de effecten van fysiotherapie. Een overzicht van de onderzoeken die het college sinds 2006 mogelijk maakte is te vinden op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie wordt in de basisverzekering maar heel beperkt vergoed. Voor sommige aandoeningen wordt een aantal sessies beperkt, voor een aantal chronische aandoeningen zoals multiple sclerose en lymfoedeem wordt de behandeling pas vanaf de 21ste sessie vergoed. In veel gevallen is alleen via een aanvullende verzekering een vergoeding van de behandelkosten mogelijk.
Kies uw zorgverzekering daarom zorgvuldig. Op de website van Independer, een organisatie die verzekeren transparanter probeert te maken, ziet u hoeveel fysiotherapie elke aanvullende verzekering in 2013 vergoedt.