Massage gezonde Ontspanning

Zachte massagetechnieken: vooral ontspannen

Massagetechnieken: fijne kneepjes, stevige technieken en ook drukken en trekken in plaats van wrijven? Allemaal massagetechnieken om geestelijke en lichamelijke ontspanning tot stand te brengen of pijn te verhelpen of verminderen. Op deze pagina vindt u informatie over zachte massagetechnieken (alfabetisch georderend) als bijvoorbeeld:

Kijk ook eens bij:

Op de buik en de lage onderrug gebruikt een masseur vaak de massagetechnieke cirkelen ©Kzenon - Fotolia

Cirkelen: massagetechniek voor lage rugpijn?

Cirkelen kan gebruikt worden voor het opheffen van diepe spanning. Op de buik of rug en vooral net boven het heiligbeen (het laatste bot van onze wervelkolom, daar waar vaak de lage rugpijn zit) gebuikt de masseur vaak de massagetechniek cirkelen. Met de platte hand en zachte, ronde bewegingen probeert de masseur vermindering van spanning te realiseren.
Verschillende bewegingen kunnen bij de massagetechniek cirkelen worden gebruikt:

  • in dezelfde of in tegengestelde richting
  • met één hand
  • of met handen op elkaar.


Cirkelen kan een gevoel van ruimte creëren. Spanning lijkt letterlijk te worden weggedreven en weggeleid.

Duimrol

Een masseur kan de duimrol gebruiken om bijvoorbeeld een spierbundel in de lengterichting te bewerken. De duimrol wordt toegepast na een stevige massagetechniek. De duimrol is vooral bedoeld om spanning te laten wegstromen of om het ene lichaamsdeel met het andere te verbinden.
Bij de duimrol gebruikt de masseur de hele duim en vooral de zijkant hiervan. De duimen  rollen afwisselend in een golvend ritme over de spier.
De masseur werkt vanaf het midden van het lichaam naar de zijkant of van een beginpunt naar het uiterste punt bijvoorbeeld bij een neus.
Zie ook: duimcirkelen en duimrolfrictie

Effleurage: begin van massage

Een massage begint vaak met de massagetechniek effleurage: een vloeiende, ritmische strijkbeweging. Hierbij oefent de masseur nauwelijks druk uit. Met de zachte massagetechniek effleurage kan de masseur:

  • massageolie over het lichaam verspreiden, laten wennen aan de handen van de masseur,
  • spieren aan het oppervlakte van uw lichaam laten ontspannen en
  • spanningsgebieden opsporen.

Om spanningsgebieden goed te kunnen voelen, houdt de masseur zijn handen ontspannen en vouwt deze licht om uw spieren.
Met effleurage tast de masseur als het ware het lichaam of een lichaamsdeel af op zoek naar gespannen gedeelten.

Schommelen: massagetechniek met schudden loslaten

Schommelen is een massagetechniek die een masseur nog al eens gebruikt aan het begin van een massage of juist om deze af te ronden. De masseur schudt armen of benen als het ware los of wiebelt de romp of het lichaam heen en weer. De massagetechniek schommelen helpt spieren te ontspannen, maakt gewrichten losser.

Dit schommelen, lukt overigens alleen wanneer u meewerkt. Dit wil zeggen: wanneer u zich ontspant en het bewegen van armen, benen, romp of hele lichaam overlaat aan de masseur. Dan werkt de massagetechiek schommelen echt als spanning loslaten.

Vederlicht strijken, zachte massagetechniek

Vederlicht strijken gebruikt een masseur vaak om een massage af te ronden. Door vederlicht strijken zakken spanning en eventuele pijn van een behandeling weg. De aandacht wordt getrokken naar de lichte aanraking op de huid. De massagetechniek vederlicht strijken bestaat uit zacht met de toppen van de vingers van boven naar beneden over het lichaam gaan. De handen worden hierbij afgewisseld, zodat een doorgaande beweging ontstaat. Vederlicht strijken vinden veel mensen prettig. Het is als een zacht tintelende golf die spanning wegspoelt.